rss

Kitörőben a bitcoin-láz 5: áttekintés

Az eddig leírtak alapján véleményem szerint tévednek azok, akik a bitcoin körüli őrületet elintézik annyival, hogy egy szokásos spekulációs lufi fújásának vagyunk tanúi, amilyennek már sokszor a történelem folyamán. A különbség az, hogy a bitcoin egy zseniális találmány, melyhez hasonlót még nem látott a világ. Egyedi sztori, és mint ilyen, megjósolhatatlan kimenetelű.

Jelenleg a bitcoin keresletének három fő összetevője van. Az első motivációja az anonimitás. Aki névtelenül akar vagyont birtokolni vagy termékekkel kereskedni, az megtalálhatja a bitcoint. A második a diverzifikációs kereslet. A bitcoinnal megszabadulhatunk a fennálló pénzrendszerbe kódolt kockázatoktól. A harmadik, és mostanában valószínűleg meghatározó keresleti tényező spekulációs jellegű. Arra játszik, hogy az előző két keresleti tényező a jövőben növekedni fog, és emellett a fizetési eszközként való általános használat is bővül, vagyis a bitcoint elfogadó kereskedők köre egyre szélesebb lesz.
Mindemellett a bitcoint komoly kockázatok is fenyegetik. Az egyik fő kockázat a technológia stabil működőképessége. Ha ebben problémák adódnak, akkor a bitcoin értéke pillanatok alatt nulla lesz. A másik fő kockázati tényező a jogi környezet alakulása. A decentralizált virtuális pénz egy új találmány, és még nincs kialakult jogi szabályozása. Ha ez túl szigorú lesz, az is akár nulla közelébe vághatja az árát.
Mennyi lehet egy bitcoin értéke, ha a kockázatok nem aktiválódnak, minden jól alakul, és elterjed a világon általános fizetőeszközként? Az egzakt válaszom: fogalmam sincs. Még nagyságrendi becslést sem lehet igazán megalapozottan adni erre a kérdésre. Ami biztos, hogy a jelenleginél sokkal több. Ha abból indulunk ki, hogy az USA M0 pénzkínálata januárban 2740 milliárd dollár volt, továbbá figyelembe vesszük, hogy a bitcoinok maximális száma 21 millió, akkor 130 000 dollár adódik egyetlen bitcoinra. Most 120 körül van, és az árfolyam nagyon volatilis.
Ez bizony egy elég lottószerű befektetés, az értéke vagy nulla lesz, vagy nagyon sok. A jelenlegi fair értékét úgy kéne kiszámolni, hogy a különböző kimenetekhez egyensúlyi árfolyamokat rendelünk, majd ezeket a kimenetekhez rendelt valószínűségekkel súlyozzuk. Például ha azt tesszük fel, hogy 99%-os eséllyel valamelyik kockázat aktiválódni fog és a bitcoin értéke végül 0 lesz, továbbá 1%-os eséllyel a kockázatok nem aktiválódnak, és az értéke végül 10 000 dollár lesz, akkor a jelenlegi fair értékre 0,99×0+0,01×10 000 = 100 dollár adódik. Azonban ha csak 98%-os valószínűséget adunk a kockázatok aktiválódásának, akkor nyomban 200 dollár jönne ki.
A piac a valószínűségek becslésében sokkal rosszabb annál, hogy azt képes legyen néhány százalék pontosan megtenni. Néha pedig sokkal nagyobbakat is téved. A bitcoin fair értéke viszont extrém érzékeny a kimenetek valószínűségére. Ráadásul fogalma sincs senkinek, hogy pozitív kimenet esetén mennyi lenne az egyensúlyi árfolyam. Mindebből pedig az következik, hogy a bitcoin ára a jövőben is extrém volatilitást fog mutatni.
Ha valaki esetleg bitcoin vásárlása mellett dönt, akkor nagyon fontos, hogy ne legyen mohó. Csak annyi pénzt tegyen bele, amelynek elvesztését egy vállrándítással el tudja intézni, extra kockázatos eszközről van szó. Ha pedig az árfolyam emelkedne, akkor időről időre realizáljon a profitból, felkészülve az összeomlásra, ami bármikor bekövetkezhet.
Nekem két okom volt arra, hogy – kizárólag magánszemélyként – vásároljak néhány bitcoint. Az első szerint a bitcoin árában még mindig nem az említett potenciális kimenetek egyensúlyi áraiból és valószínűségeiből következő fair érték van kalkulálva, hanem keményen benne van még a világ kételye és idegenkedése, amit minden gyökeresen új és ismeretlen dologgal szemben szokott táplálni. Ahogy a világ kezdi „megszokni” a bitcoint, elismerni létjogosultságát, aközben az ára is felfelé tendálhat. Habár a kockázatok aktiválódását tartom a valószínűbb forgatókönyvnek és azt, hogy a bitcoin ebben a formában nem működhet hosszú távon, ugyanakkor nyilván ez nem teljesen biztos, és a fair érték magasabban lehet a jelenleginél. Az aktuális árban benne lehet az is, hogy segítség nélkül bitcoinhoz jutni informatikához nem értő embereknek egyelőre elég macerás. Márpedig ilyenből van több. Ugyanakkor ezen a téren is legfeljebb csak pozitív irányú változás történhet, egyre többen lesznek képesek biztonságosan bitcoint vásárolni, és egyre többen fognak élni ezzel a lehetőségükkel.
A másik ok inkább érzelmi jellegű. Egyszerűen csak rettenetesen tetszenek a bitcoin technológiájában rejlő lehetőségek, és szeretnék birtokolni egy ilyen pénzt. Elképesztő távlatok nyílnak vele. Ezekről fogok legközelebb írni.

A sorozat előző része: Kockázatok

További kapcsolódó bejegyzések:

A bitcoin nem ördögtől való

A hiányzó elem

A virtuális ezüst

Nemzeti decentralizát pénz

Bitcoin 2.0 – Ethereum

Kapcsolódó tartalom

A fennálló monetáris rend vége? – BlokkolóÓra 194.