rss

A virtuális ezüst

A bitcoin 2009-es megjelenése óta gyakorlatilag bárki kreálhat új decentralizált virtuális devizát. Persze tudni kell hozzá programozni, de semmi forradalmit nem kell kitalálni, a technológia adott. A bitcoin bányász programjába (ami nyílt forráskódú) csak egy kicsit kell belepiszkálni, és kész is van az új pénznem, már csak rá kell venni az embereket, hogy használják. Az utóbbi 1-2 évben meg is jelent több tucat különböző virtuális deviza.

Egy részük eleve csak azért készült, hogy az alkotója egy pénznem atyjaként tarthassa magát számon, az mégiscsak menő, még ha érdemit a technológiához nem is tesz hozzá az illető. Azonban vannak komoly próbálkozások is, melyek célja a bitcoinnál optimálisabb pénz létrehozása.

A bitcoint manapság gyakran hasonlítják az aranyhoz, hiszen sok közös tulajdonságuk van: limitált összmennyiség, oszthatóság, bányászni kell (még ha a bitcoin esetében ez egészen mást is jelent, mint amit megszoktunk). Ha a bitcoin a virtuális arany, akkor a virtuális ezüst neve litecoin. Piaci kapitalizációját tekintve ez a második számú decentralizált pénz, a jelenleg forgalomban levő litecoinok összértéke közel 750 millió dollár (a bitcoin esetében 12 milliárd körül járunk).

Működését tekintve a litecoin nagyon hasonlít a bitcoinhoz: bányász program telepítésével lehet bányászni, e gépek hálózata végzi a litecoin tranzakciók hitelesítését, és virtuális pénztárcában tartható. A különbség egyrészt az, hogy az utalások gyorsabban átmennek, átlagosan 2,5 perces ciklusokban történnek az elszámolások (bitcoinnál ez 10 perc), másrészt a bitcoinhoz képest négyszer szaporábban keletkeznek, vagyis a végső összmennyiség is négyszer annyi lesz belőle, egészen pontosan 84 millió. Vagyis inkább kisebb fizetések végrehajtására tervezték, amikor számít az extra gyorsaság. 2011-es indulása óta eddig kb. 23,5 milló litecoin keletkezett.

Mindez azonban nem tűnik lényeges különbségnek, és valóban, az igazi újítás nem is ez. A bitcoin tranzakciók hitelesítését végző bányász program ideje túlnyomó részét ún. hashek számolásával tölti. Az a probléma, hogy erre a feladatra célhardver készíthető. Ez egy olyan eszközt jelent, ami erre van optimalizálva, semmi mást nem tud, de azt nagyon, csak úgy hasítanak rajta a hashek. De miért is baj ez?

A bitcoin tranzakciókat a bányász gépek hitelesítik. Bárki futtathatja a bányász programot, és az összes tranzakciót ellenőrzi az összes bányász. Lényegében a hálózat azt a tranzakciót fogadja el hitelesnek, amit a többség elfogad annak. Ha valakik csalni próbálnak, azt a többség nem fogja hagyni. Fontos, hogy minél több bányász legyen, hiszen annál nehezebb csalni. Ha viszont csak drága, kizárólag erre a célra használható, speciális célhardverekkel lehet hatékonyan bányászni, akkor azt csak relatíve keveseknek éri meg üzemeltetni. A bányászás koncentrálódik, így pedig a csalás viszonylag kevés ember összefogásán múlna.

A bitcoin bányászás egyelőre túl jó biznisz ahhoz, hogy ez mostanában gondot okozzon. A bányászok sokan vannak, hiszen ők kapják az újonnan keletkező bitcoinokat. Később azonban egyre kevesebb bitcoin keletkezik majd, tehát egyre kevesebbeknek lesz kifizetődő a bányászás, koncentrálódnak, és a csalás lehetősége reálissá válhat. A litecoin erre a problémára nyújt elegáns megoldást. A litecoin bányászok ún. scrypt algoritmust futtatnak, melyek a számítógép egyetlen erőforrásából igényelnek sokat: memóriából. Tehát nem építhető hozzá drága célhardver, így az egész probléma fel sem merül. Ugyanakkor ne felejtsük el, a bitcoin esetében is még sok-sok év, talán évtized, amíg mindez baj forrása lehetne.

A bitcoin szárnyalását végignézve többeknek támadhatott az az ötlete, hogy addig kell megvenni tetszőleges decentralizált pénzt, amíg fillérekért kaphatóak. E stratégiát játszók száma az utóbbi napokban elérte a kritikus tömeget, ami jól látható e pénzek, többek között a litecoin árfolyamán is. Egy hónapja még 2,5 dollárt kértek érte, majd néhány nap alatt az ára megközelítette az 50-et (közel 20-szoros emelkedés!), most 30 felett tanyázik valamivel. Egészen elképesztő, sokkal durvább teljesítmény, mint amit a bitcoin valaha is produkált. Hasonlóan alakult több másik decentralizált pénz ára is.

A litecoin árfolyamának alakulása:

A bitcoinnal kapcsolatban egyáltalán nem vagyok biztos, hogy lufi-e vagy sem. A többiek viszont már egyértelműen annak tűnnek. Ezeket a pénzeket sehol sem fogadják el fizetség gyanánt, egyetlen nagyobb piacon sem kereskednek velük, csak kisebb, gyanúsabb hátterű (pl. orosz) tőzsdéken. A legfontosabb pedig, hogy nincs mögöttük az a hatalmas közösség, ami a bitcoin mögött ott áll. Nyilván ezekben a tényekben idővel változás történhet, és akkor majd újra kell értékelni a helyzetet, például régebben felröppentek olyan hírek, hogy a litecoint bevezetik a bitcoin mellé valamelyik vezető tőzsdére. De akkor is, ha semmi sem változik, ezt a lufit is még sokáig fújhatják.

Kapcsolódó bejegyzések:

Kitörőben a bitcoin-láz 1.

Nemzeti decentralizát pénz

Bitcoin 2.0 – Ethereum

Kapcsolódó tartalom

A fennálló monetáris rend vége? – BlokkolóÓra 194.