rss

A bitcoin nem ördögtől való

A felületes szemlélő számára szörnyen ijesztő lehet a közelmúltban megjelent bitcoinnal kapcsolatos néhány hír. Az egyik ilyen, hogy a gyanú szerint az Iszlám Állam részben bitcoinnal finanszírozza magát. Az olvasó első reakciója nyilván az, hogy húha, akkor azonnal tiltsuk be és üldözzük tűzzel-vassal a bitcoint. Azonban az Iszlám Állam e nélkül is megoldja a finanszírozását, aminek központi eleme a készpénz.

A bitcoinhoz hasonlóan a készpénz tranzakciókat semmilyen hatóság nem felügyeli, ezért rettenetes dolgokra lehet használni, úgymint fegyverek, drogok vásárlása, bűnügyek finanszírozása, pénzmosás, adóelkerülés. Ráadásul könnyen elveszthetjük vagy akár el is lophatják tőlünk, ha óvatlanok vagyunk. Pont ezeket az érveket szokták a bitcoin betiltására is felhozni, a készpénz azonban nem zavar senkit.

Egy másik bitcoin segítségével elkövetett bűnügynek nemrég én is részese voltam. Ugyan csak közvetve, és az elszenvedő fél oldalán, de mégis. Még januárban történt, hogy egy ismerősöm ismerőse keresett meg kétségbeesve. A munkahelyi szerverüket megfertőzte egy vírus, ami bekódolta az összes adatukat. A kódolás gyakorlatilag feltörhetetlen, vagyis a cég minden adata lényegében elveszett. Pontosabban a vírus adott nekik egy esélyt: ha 72 órán belül átutalnak 3 bitcoint (kb. 200 ezer forint) egy megadott pénztárcába, akkor automatikusan kikódol mindent.

Ilyen esetben nagy kérdés, hogy mit válasszunk. Ha fizetünk, akkor a kiberbűnözőket támogatjuk. Ha nem, akkor elvesztek az értékes adataink. Azonban ahogy az ember a „Pénzt vagy életet!” felszólításra is inkább a pénzét adja oda, ebben az esetben sincs ez másként.

Persze a másik nagy kérdés a vírus szavahihetősége. Engem akkor ütne meg igazán a guta, ha fizetnék, de bekódolva marad minden. Azonban különböző fórumokon a pórul jártak többnyire azt írták, hogy a vírus valóban teljesíti az ígéretét, és a váltságdíj megfizetése után az adatokat visszanyerték. Az engem megkereső cég is a fizetés mellett döntött, de fogalmuk sem volt, hogy hol lehet bitcoint venni és hogyan kell azt transzferálni. Ebben voltam a segítségükre. A bitcoinok átutalása után fél órával az adatok is megvoltak. Érdekességképpen pedig itt olvashatjuk el részletesen, hogy mi történik, ha nem fizetünk.

(Zárójelben jegyzem meg, hogy e vírus ellen is hatékony védelmet biztosítanak a szokásos óvintézkedések: ne nyissunk meg ismeretlen eredetű email csatolmányokat, és készítsünk másolatot minden adatunkról.)

Ezek természetesen sajnálatos esetek. Azonban számomra nem ezek a valóban ijesztőek. A nulla kamat és pénznyomtatás kombinációjával folytatott hatalmas gazdaságpolitikai kísérlet szerte a világon sokkal-sokkal rémisztőbb és veszélyesebb, mert rendszerszinten zajlik. Ha baj lesz belőle (ami persze egyáltalán nem biztos), akkor az egész gazdasági rendszert fenyegeti.

Az viszont legalább egy kicsit megnyugtat, hogy ha ez a kísérlet esetleg kudarcba fulladna, például gazdasági káoszba és hatalmas inflációba torkollna, akkor létezik egy olyan eszköz, amibe menekülni lehet, mert limitált mennyiség van belőle, számlapénzként tud funkcionálni, mégse tudja semmilyen hatóság elvenni, kisajátítani vagy korlátozni a használatát. Hiába, nem bízom az államok és a nemzeti bankok mindenek felett álló végtelen bölcsességében. Az már a kommunizmusban sem jött be. A bitcoin technológiájában rejlő védelmi potenciál pedig felbecsülhetetlen értékű.

Kapcsolódó bejegyzések:

A hiányzó elem

Kitörőben a bitcoin-láz 1.

Nemzeti decentralizát pénz

Bitcoin 2.0 – Ethereum

Kapcsolódó tartalom

A fennálló monetáris rend vége? – BlokkolóÓra 194.